Verantwoord thuiswerken, hoe doe je dat?
Arbo Unie geeft tips om klachten te voorkomen.

Aan de keukentafel, aan een bureau of op een hoekje van de bank, door het coronavirus werken veel mensen in Nederland noodgedwongen vanuit huis. Maar niet iedereen heeft daar dezelfde middelen tot zijn beschikking als op kantoor. Thuiswerkers lopen daarom het risico om klachten te krijgen aan nek, armen, schouders of rug. Hoe zorg je er dan toch voor dat je thuis optimaal kunt werken? Arbo Unie ergonoom Erwin Speklé geeft een aantal tips.

Hoe ziet de ideale thuiswerkplek eruit

Huisgenoten, kinderen, harde muziek… Het zijn zaken die je het beste kunt vermijden op je werkplek. Zorg voor een zo rustig mogelijke werkomgeving. Rommel leidt af, dus ruim op voor je aan de slag gaat. Goede verlichting zorgt dat je documenten goed kunt lezen. Let ook op waar je ten opzichte van het raam gaat zitten. Zit je met je gezicht naar het raam toe, dan is het verschil in de hoeveelheid licht op je scherm en van buiten te groot. Zit je met je rug naar het raam, dan is de tekst op het beeldscherm vaak niet goed leesbaar door spiegeling. Ideaal is een positie haaks op het raam.

Let op je houding

De meeste mensen zullen hun thuiswerkzaamheden met behulp van een laptop uitvoeren. Werk bij voorkeur met een los toetsenbord en een losse muis. Zo kun je het scherm, het toetsenbord en de muis optimaal plaatsen en voorkom je een te hoge spierspanning. Zet je scherm op ongeveer een armlengte afstand en zorg ervoor dat je recht op je scherm kijkt. Zorg dat je net over de bovenrand van het scherm kunt kijken, bijvoorbeeld door je laptop op een verhoging te zetten. Trek een denkbeeldige lijn van je ogen naar het midden van het scherm en zorg ervoor dat de afstand naar het scherm aan de boven- en onderkant hetzelfde zijn. 

Aan de slag

Schuif altijd goed aan bij je werkplek. Voorkom typen met gestrekte armen, dit geeft een verhoogde spanning in de arm-, schouder- en nekspieren. “Zorg voor variatie in je werkhouding. Na elk half uur is het bijvoorbeeld goed om even bewegen of te staan”, aldus Erwin Speklé. Heb je de mogelijkheid om staand te werken, doe dit dan bij voorkeur ieder uur, maar niet langer dan een kwartier aaneengesloten om nadelige effecten van langdurig staan, zoals spataderen, te voorkomen. Even op de bank hangen of een onderuitgezakte houding aannemen is niet zo erg, maar doe het niet te lang. 

Bron: Arbo uni

We mogen best een beetje meer chauvinistisch zijn.

Laten wij er trots op zijn, dat er van alles in ons eigen land wordt geproduceerd.
Niet voor niets hanteren veel bedrijven het ‘made-in-Holland-label’.
Daar mogen we best trots op zijn!
Dicht bij huis produceren, levert namelijk flinke (economische) voordelen op, zoals werkgelegenheid in eigen land en minder CO²-uitstoot.

Productie in eigen land; om trots op te zijn.
Deze bedrijven onderscheiden zich door alles in eigen fabrieken in Nederland te produceren.
De eigen hout-, plaatstaal-, stalenbuis-, poedercoat-, houtspuit-, stofferings- en eindmontageafdeling vormen een complete productiekring binnen één onderneming.

In Nederland producerende bedrijven hebben geen productielocaties in lagelonenlanden (direct of indirect) om kosten te besparen ten koste van de werkgelegenheid in eigen land. Nee, ze vertrouwen op de kwaliteit en flexibiliteit van onze eigen medewerkers.
Soms blijkt dat niet alles honderd procent in Nederland te vervaardigen is. Laten we dan in ieder geval kijken naar toeleveranciers uit West-Europa. Zo weten we zeker dat de mensen die onze grondstoffen of halffabricaten maken, onder goede arbeidsomstandigheden werken met oog voor milieuwetgeving. Dit heeft een extra voordeel: het gebruik van fossiele brandstoffen en de CO²-uitstoot wordt tot een minimum beperkt, omdat producten dicht bij de afzetmarkt worden geproduceerd en gedistribueerd worden.

Ook bij Delo denken we na over de voordelen van productie dicht bij huis. Zo heb ik recent het allernieuwste product van Vepa de Parq mogen aanschouwen, de bench opstelling. Een perfecte uitstraling, wat een brok Nederlands vakmanschap! En ook nog eens gefabriceerd uit de beste materialen, waardoor een uitermate duurzaam en kwalitatief hoogstaand product wordt geleverd.
Ik nodig u dan ook uit om dit prachtmeubel én ander Hollands vakmanschap te komen bekijken in onze showroom. Ik vertel u er graag alles over!

Deze bijdrage is geschreven door Hans Knechten, Adviseur Kantoor- en Projectinrichting